Overslaan en naar de inhoud gaan

Steenbergen aan zee…

Steenbergen is een stad in het noordwesten van West- Brabant van het vroegere hertogdom Brabant. Rond 1272 kregen de inwoners hun eerste rechtsregels (Oude Keur).


Van 1287 tot 1458 werd de plaats door de heren van Breda en Bergen op Zoom gezamenlijk bestuurd. Economisch ging het prima, door de zoutwinning en de economie ontwikkelde het dorp zich tot stad. In 1458 – 1795 was Steenbergen een Heerlijkheid en behoorde toe aan Johan van Nassau en Oranje.


De economie zakt begin 15e eeuw in doordat er geen geld meer verdient kon worden met de zoutwinning maar ook de handel en de scheepvaart gaan achteruit. Daarbij komt dat de stad te maken krijgt met een grote stadsbrand. En in 1421 te maken krijgt met de St. Elisabeth vloed. Honderden bunders vruchtbare landbouwgrond spoelde weg.


De geteisterde stad kon echter vanaf ca. 1400 het onderhoud van de eerste omwalling niet meer aan, mede gezien het teruglopende aantal inwoners. Aan de noordzijde vormde ook de haven door de bedijkingen (Kruisland 1487 en De Heen 1610) voor een eventuele aanval geen natuurlijke barrière meer. Een kleinere ommuring werd opgetrokken met een vijfhoekig grondplan

 

Trefwoorden