Overslaan en naar de inhoud gaan

Orgelconcert Sint Gummaruskerk Steenbergen

Wist u dat het orgel van de Sint Gummaruskerk een echte historie heeft? Dat orgel gaat zaterdagochtend 16 juli bespeeld worden door orgelvirtuoos Kees Ruissen. Hij zal die dag vanaf 11.00 uur met een korte onderbreking voor een koffiepauze het orgen 2 maal een half uur bespelen.
Kees is een autodidact wat muziek en zeker ook orgelspelen betreft en is uitgegroeid tot een ware orgelvirtuoos. Verwacht van hem géén klassiek orgelspel maar wel waardig en luchtig orgelspel.

Meer informatie over de historie van het orgel van de Sint Gummaruskerk:
 

  • Op 30 oktober 1944 blies de Duitse bezetter tijdens de terugtocht de toren van de Sint Gummaruskerk in Steenbergen op. Hierdoor werd de kerk grotendeels verwoest. Het orgel van J.E. Kerkhoff uit 1870 ging geheel verloren. Het herstel van de kerk werd snel ter hand genomen, en met kerst 1949 kon de kerk weer gedeeltelijk worden gebruikt. De firma Vermeulen uit Weert leverde een jaar later een groot drieklaviers orgel met elektro-pneumatische tractuur, dat op de koorzolder aan de westzijde werd geplaatst. Met Pasen 1951 (25 maart 1951) is het officieel in gebruik genomen. Adviseur bij de bouw was dr. E. Bruning namens de KKOR. Er waren tien registers nog niet geplaatst, maar deze zijn ook later nooit meer geplaatst. De firma Nijsse herstelde in 1994 de windvoorziening. In 2004 volgde een uitgebreide restauratie door de firma Nijsse. Er zijn plannen om de gereserveerde registers alsnog te plaatsen, mogelijk gebruik makend van Vermeulen-pijpwerk uit dezelfde periode, afkomstig van afgebroken orgels.
  • Op 29 januari 2011 is het kegelladen-orgel opnieuw in gebruik genomen. Er is een tweede verplaatsbare speeltafel geplaatst met een digitale aansturing van de firma OrganTronics.