Steenbergen

Sint Gummaruskerk (1900-1902)

De parochie van de Sint Gummaruskerk wil een grotere kerk achter de bestaande. Pierre Cuypers maakt het eerste ontwerp, dat vervolgens door zijn zoon Jos Cuypers en Jan Stuyt verder wordt uitgewerkt. Zij veranderen het neogotische ontwerp in een neoromaans ontwerp, maar het blijft toch kenmerken van Pierre Cuypers stijl houden. De kerk krijgt een enorm torenspits op de kruising.

Steenbergen aan zee…

Steenbergen is een stad in het noordwesten van West- Brabant van het vroegere hertogdom Brabant. Rond 1272 kregen de inwoners hun eerste rechtsregels (Oude Keur).


Van 1287 tot 1458 werd de plaats door de heren van Breda en Bergen op Zoom gezamenlijk bestuurd. Economisch ging het prima, door de zoutwinning en de economie ontwikkelde het dorp zich tot stad. In 1458 – 1795 was Steenbergen een Heerlijkheid en behoorde toe aan Johan van Nassau en Oranje.

Over Steenbergen

Steenbergen is ontstaan door de zoutwinning uit de turf.

Tot 1500 leefde de Steenbergen van de zoutwinning. Onder de zeeklei zit “moer”. Dit wordt uitgegraven, gedroogd en verbrand. (Turf) De as van de turf wordt verzameld. Het as wordt vermengd met zeewater en wordt gekookt tot het water verdampt is. Zoutkristallen blijven over. Zout is essentieel in die tijd om vlees, vis en groenten te conserveren. Steenbergen is een Moerstede. Het zout ging o.a. naar Antwerpen, Brugge en Gent.