Bezoek van Erfgoed Brabant en ZuiderWaterlinie

30-06-2021
A.M. de Jong huis

Recent heeft de Stichting StadsHerauten Steenbergen bezoek gehad van Rianne Walet van Erfgoed Brabant en Jacob Knegtel, onderzoeker ZuiderWaterlinie. Onder begeleiding van onze bestuursleden hebben zij een werkbezoek gebracht aan de West-Brabantse highlights zoals o.a. het Rijn-Scheldekanaal met historische uitzichtpunten hierbij kregen zij uitleg over de ‘Slag op ’t Slaak’ in 1631.

Daarna was het tijd om de goed gevulde picknickmand te openen voor een ontspannen picknick langs de Eendracht in de omgeving van Nieuw Vossemeer.  Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan het A.M de Jongmuseum, de heer Cor van Geel verzorgde  een prima rondleiding door het museum, waarbij historische aspecten uitgebreid werden belicht. De schrijver A.M. de Jong natuurlijk maar ook de roemruchte lokale bekendheid ‘Keeke de Congo’ en de Watersnoodramp van 1953 kregen de aandacht net als het museum van Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid Nieuw Vossemeer. Cor van Geel liet het allemaal de revue passeren

Via de prachtige natuur naar de Dintelse Gorzen en het ‘Beneden Sas’ met de historische sluizen en de vergezichten vanaf de ‘Bunkertreppe’.

 

 

 

 

 

 

 

Langs De Heen naar Fort Henricus, een rondleiding door het centrum van Steenbergen en in de Gummaruskerk werd de historie verteld over de bouw door Pierre en Joseph Cuypers, de oorlogsverwoesting en heropbouw door de kleinzoon van Pierre Cuypers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kers op de taart van deze dag: Een bezoek aan het Bevrijdingsmonument Welberg met de klok en het klaprozenveld, helaas waren de klaprozen (nog) niet in bloei.

 

 

 

 

 

 

 

De dag werd afgesloten met een gezellig samenzijn, drankje en een prima BBQ. Kortom een zeer informatieve en gezellige dag voor de twee Cultuuriconen verzorgd door bestuur van Stichting StadsHerauten Steenbergen ‘Gidsen en vertellers voor Stad en Streek’.