Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietstochten in West-Brabant

Kunt u ook zo genieten van het West Brabantse landschap en zijn bezienswaardigheden?


De Stichting StadsHerauten Steenberen maakt het u extra gemakkelijk om dat te combineren.

Op zaterdag  10 juni, zaterdag 15 juli en zaterdag 19 augustus organiseert de SSHS een fietstocht van 23 km die u langs bijzondere punten in West Brabant voert.

We starten om 10.30 uur bij de Pannenkoekboerderij in de Heen en fietsen als eerste naar het Bedenensas. Een rit van ongeveer 3 ½ km.

Daar krijgt u uitleg over het ontstaan en de functie van het Benedensas, bezoeken we de bunker, heeft u prachtig uitzicht op de Bunkertreppe en worden oude herinneringen opgehaald over de verfilming van het beroemde boek van A.M. de Jong, Merijnte Gijzen, waarvoor een groot deel van de opnames bij het Benedensas en omgeving zijn gemaakt. Uiteraard krijgt u ook tijd om zelf wat te lopen en foto’s te maken.


Na ongeveer 45 minuten stappen we weer op de fiets en fietsen we ongeveer 7 ½ km naar Nw. Vossemeer. We fietsen langs de binnenkant van de dijk dus redelijk beschut, langs de oudste boerderij in dit gebied naar Nw. Vossemeer.
In Nw Vossemeer stoppen we even bij de molenstenen van de meekrapwortelvermaling en krijgt u uitleg van de betekenis van de meekrapplant voor deze omgeving.


We fietsen verder in Nieuw Vossemeer naar het watersnood monument en drinken daar in de buurt een lekker kop koffie of thee met een heerlijke Merijntje Gijzenkoek. Een locale specialiteit.


Na de koffie fietsen we 1 km door naar molen de Assumburg.
Daar bezoekt u de molen met uitleg van één van de molenaars. Er is een klein molenmuseum en u gaat met de molenaar op de bezoekersring buiten langs de molen op de 2de étage waar u van alles wordt verteld over de wieken, de verschillende standen en hun betekenis enz.


Na ongeveer 45 minuten fietsen we de laatste 10 km terug naar het pannenkoekhuis waar de auto staan.
Onderweg krijgt u nog uitleg over enkele bunkers die we passeren.
We zijn rond 15.15 uur weer terug bij het pannenkoekhuis.
Na afloop is er gelegenheid om bij het pannenkoekhuis tegen gereduceerde prijs een pannenkoek te eten en/of wat te drinken voordat u de fietsen weer op de auto zet en de thuisreis aanvaardt.
 

De kosten

De kosten van deze rondrit bedragen € 10.00 pp waarbij de kosten van de koffie/thee en Merijntje Gijzenkoek is inbegrepen.
Aanmelding vooraf is noodzakelijk omdat we de deelnemersgroep tot een maximum van 10 personen willen beperken.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@stadsherautensteenbergen.nl
De aanmeldingstermijn sluit steeds de donderdag 12.00 uur voorafgaande aan de rit.
Mocht u niet beschikken over een fiets en toch de fietstocht mee willen maken dan kan er een (elektrische) fiets worden gehuurd bij de fietswinkel te Steenbergen.